onsdag 29 oktober 2008

Vintertid på lotten

Idag har söta L och jag röjt runt lite på lotten. Vi klippte, slet av grejer, hackade och krattade lite löv. Först övervägde vi att lämna det som blommade men sedan insåg vi att det var no mercy som gällde. Så mycket roligare att röja då! Några övervintrare täcktes med löv. Plötsligt var det mörkt och vi var tvungna att packa ihop. All purjo fick följa med oss hem, den hade börjat se lite trött ut.

Lisa visar att hon vet vad som är viktigt att prioritera när hon väljer mellan choklad (höger hand) och purjo (vänster hand).

Lisa har kammat gräset. Det var som nämnts lite mörkt när vi åkte hem!

Jag försöker blogga (med jordiga händer) i väntan på bussen men datorn protesterade mot kylan och vägrade komma igång innan bussen kom...



söndag 26 oktober 2008

Örter i burkar

Nu har jag åtta små burkar med torkade örter, tror att det är årets skörd. Nu idag har jag lagt ner de sista i burkarna, kanske kan jag hitta lite till när L och jag röjer nästa gång. Det blev:

  • Rosmarin
  • Mynta
  • Citronverbena (två burkar)
  • Citronmeliss (två burkar)
  • Libbsticka
  • Spansk körvel

Ute regnar det, men blir förhoppningsvis lite bättre i veckan, troligtvis lottbesök på onsdag.

måndag 20 oktober 2008

Röj!

Idag har söta L och jag röjt loss på lotten! Vi har klippt av och rivit upp en massa grejer (även lite på träden). Nu återstår (något uppdaterat).
  1. Klippa ner (blomsterlandet).
  2. Rensa landen grovt med hacka (allt långt är avklippt).
  3. Fördela löv och grön kompost i pallkragar och komposten.
  4. Skydda sådant som ska vara kvar med löv, fiberduk etc.
Efter vi hade röjt loss fikade vi i skymningen. Sen blev det en lite tur till IKEA (4 kryddburkar till för min del). Det blir en kväll och en dagtur till, sen är nog lotten fixad för året.

Galet stor ogräs men det stod ändå inte mot min sekatör!

Vi klippte ner lite hallon också.

Jag och högen med avklippta grejer!


lördag 18 oktober 2008

Lottbesök i praktiken följt av teoretisk planering

Igår var vädret fantastiskt för att vara svensk höst. Jag beslöt mig för att överge skrivbordet och ta mig ut till Lotten med bussen. Givetvis köpte jag fika på stationen och tog med mig för att få den rätta lottbesökskänslan. Men bussresan tog en stund, och bussen körde förbi hållplatsen så när jag väl kom fram var fikan nästan slut. Nåväl, jag var vid gott mod och hejdade en impuls att gå in på IKEA och köpa kryddburkar till mina torkade kryddor och vandrade tillbaka till Lotten. Där var lummigt! Och en hel del blommor var fortfarande färgglada så det kändes skönt att jag inte hade bästa sekatören med mig. Jag kunde lugnt kolla in allt och ta lite purjo (undrar hur länge den klarar sig ute...) Tror jag måste googla lite.

Skörd
Purjolöken går att skörda i alla stadier, men vill man ha en stor skörd så väntar man så länge som möjligt. Purjo växer länge på hösten och tål en hel del kyla.

Förvaring
Enklast förvarar man purjon direkt på odlingsplatsen, täckt med ett lager löv eller halm. Vill man förvara den inomhus kan man jordslå den i en låda med fuktig sand placerad i ett svalt utrymme.

Hmm, har nog svårt att få tag på fuktig sand, eller framförallt en plats där det passar in i lägenheten... Får väl täcka dem med lite löv helt enkelt.

Det som återstår att skörda nu på lotten är gröna tomater (tvivlar på att de kommer att bli röda), purjo och en massa bladpersilja. Annars är det som gäller:
  1. Klippa ner
  2. Rensa landen grovt
  3. Fördela löv och grön kompost i pallkragar och komposten
  4. Skydda sådant som ska vara kvar med löv, fiberduk etc
Kan nog bli en eller två dagars arbete. Ska försöka få med mig den söta L dit.

Idag har jag tänkt lite på lottens utformning och gjort en uppdaterad skiss. Skuggan och bristen på vatten under träden var väl vårt största problem i år. Nu har vi lärt oss det (fast jag ska försöka få kommunen att ansa träden, eller säga att vi kan göra det) så vi får lite mindre skugga.

Efter allt detta är över får lotten vila och jag vänta på att T ska komma hem igen så vi kan fylla vår pärm med dokumentation för året, planera vilka växter vi ska ha och börja gräva på nytt!


Väl dold Ernst-installation.


Såg nog lite tokig ut på hemvägen med blommor och persilja i väskan och tre jordiga purjolökar i handen.

Gregorius, still standing.

Söta L lottjobbar lite inomhus (för någon vecka sedan) med att rensa fröer.

Lotten 1.0

Lotten 2.0? T vad säger du? Rakare kant på gräsmattan för att underlätta klippning, två pallkragar till (med sallad), tomater där det är soligast, mer plats för örter, en trådkompost till och undvikande av skuggproblemet.