söndag 16 november 2008

Vila i frid

Sista besöket på lotten för i år, med ganska minima insats. Satte dit kajplöken, lade över lite löv och hämtade T:s stövlar.

Lyckades ta mig ditt i dagsljus! Lotten, höstedition.

Årets sista skörd - men det kanske jag har sagt förut...

Kajplöken på plats.

Hej då, Lotten!

onsdag 12 november 2008

Kajplök

Börjar inse att det nog inte blir något mer stort lottröj innan jag åker till USA. Men jag måste i alla fall åka dit och sätta ut kajplöken jag fått av min käre bror!


Man kan fråga sig (eller mig, vilket flera har gjort) vad Kajplök egentligen är. Svaret hittar du här.

lördag 1 november 2008

Syltade gröna tomater

Hade tänkt att göra stekta gröna tomater á la Whistle stop café eftersom jag är väldigt amerikainspirerad i sinnet just nu. Läser en bok om Dolly Parton varvat med Rough Guide to California (eftersom jag snart ska till den kära T). Insåg dock att de små små gröna tomaterna jag räddat från lotten nog inte lämpade sig alls för denna tillagningsmetod och kom på att jag kunde sylta dem. De ligger nu i en ättikslag med kryddnejlika och kanel och är färdiga om två-tre veckor.

En spansk kanelstång finner sin sista vila bland de små tomaterna.

Bara jag som får flashback till studiebesök på naturhistoriska museet?

onsdag 29 oktober 2008

Vintertid på lotten

Idag har söta L och jag röjt runt lite på lotten. Vi klippte, slet av grejer, hackade och krattade lite löv. Först övervägde vi att lämna det som blommade men sedan insåg vi att det var no mercy som gällde. Så mycket roligare att röja då! Några övervintrare täcktes med löv. Plötsligt var det mörkt och vi var tvungna att packa ihop. All purjo fick följa med oss hem, den hade börjat se lite trött ut.

Lisa visar att hon vet vad som är viktigt att prioritera när hon väljer mellan choklad (höger hand) och purjo (vänster hand).

Lisa har kammat gräset. Det var som nämnts lite mörkt när vi åkte hem!

Jag försöker blogga (med jordiga händer) i väntan på bussen men datorn protesterade mot kylan och vägrade komma igång innan bussen kom...



söndag 26 oktober 2008

Örter i burkar

Nu har jag åtta små burkar med torkade örter, tror att det är årets skörd. Nu idag har jag lagt ner de sista i burkarna, kanske kan jag hitta lite till när L och jag röjer nästa gång. Det blev:

  • Rosmarin
  • Mynta
  • Citronverbena (två burkar)
  • Citronmeliss (två burkar)
  • Libbsticka
  • Spansk körvel

Ute regnar det, men blir förhoppningsvis lite bättre i veckan, troligtvis lottbesök på onsdag.

måndag 20 oktober 2008

Röj!

Idag har söta L och jag röjt loss på lotten! Vi har klippt av och rivit upp en massa grejer (även lite på träden). Nu återstår (något uppdaterat).
  1. Klippa ner (blomsterlandet).
  2. Rensa landen grovt med hacka (allt långt är avklippt).
  3. Fördela löv och grön kompost i pallkragar och komposten.
  4. Skydda sådant som ska vara kvar med löv, fiberduk etc.
Efter vi hade röjt loss fikade vi i skymningen. Sen blev det en lite tur till IKEA (4 kryddburkar till för min del). Det blir en kväll och en dagtur till, sen är nog lotten fixad för året.

Galet stor ogräs men det stod ändå inte mot min sekatör!

Vi klippte ner lite hallon också.

Jag och högen med avklippta grejer!


lördag 18 oktober 2008

Lottbesök i praktiken följt av teoretisk planering

Igår var vädret fantastiskt för att vara svensk höst. Jag beslöt mig för att överge skrivbordet och ta mig ut till Lotten med bussen. Givetvis köpte jag fika på stationen och tog med mig för att få den rätta lottbesökskänslan. Men bussresan tog en stund, och bussen körde förbi hållplatsen så när jag väl kom fram var fikan nästan slut. Nåväl, jag var vid gott mod och hejdade en impuls att gå in på IKEA och köpa kryddburkar till mina torkade kryddor och vandrade tillbaka till Lotten. Där var lummigt! Och en hel del blommor var fortfarande färgglada så det kändes skönt att jag inte hade bästa sekatören med mig. Jag kunde lugnt kolla in allt och ta lite purjo (undrar hur länge den klarar sig ute...) Tror jag måste googla lite.

Skörd
Purjolöken går att skörda i alla stadier, men vill man ha en stor skörd så väntar man så länge som möjligt. Purjo växer länge på hösten och tål en hel del kyla.

Förvaring
Enklast förvarar man purjon direkt på odlingsplatsen, täckt med ett lager löv eller halm. Vill man förvara den inomhus kan man jordslå den i en låda med fuktig sand placerad i ett svalt utrymme.

Hmm, har nog svårt att få tag på fuktig sand, eller framförallt en plats där det passar in i lägenheten... Får väl täcka dem med lite löv helt enkelt.

Det som återstår att skörda nu på lotten är gröna tomater (tvivlar på att de kommer att bli röda), purjo och en massa bladpersilja. Annars är det som gäller:
  1. Klippa ner
  2. Rensa landen grovt
  3. Fördela löv och grön kompost i pallkragar och komposten
  4. Skydda sådant som ska vara kvar med löv, fiberduk etc
Kan nog bli en eller två dagars arbete. Ska försöka få med mig den söta L dit.

Idag har jag tänkt lite på lottens utformning och gjort en uppdaterad skiss. Skuggan och bristen på vatten under träden var väl vårt största problem i år. Nu har vi lärt oss det (fast jag ska försöka få kommunen att ansa träden, eller säga att vi kan göra det) så vi får lite mindre skugga.

Efter allt detta är över får lotten vila och jag vänta på att T ska komma hem igen så vi kan fylla vår pärm med dokumentation för året, planera vilka växter vi ska ha och börja gräva på nytt!


Väl dold Ernst-installation.


Såg nog lite tokig ut på hemvägen med blommor och persilja i väskan och tre jordiga purjolökar i handen.

Gregorius, still standing.

Söta L lottjobbar lite inomhus (för någon vecka sedan) med att rensa fröer.

Lotten 1.0

Lotten 2.0? T vad säger du? Rakare kant på gräsmattan för att underlätta klippning, två pallkragar till (med sallad), tomater där det är soligast, mer plats för örter, en trådkompost till och undvikande av skuggproblemet.

lördag 20 september 2008

A lott of loneliness

Två månader av bloggstillestånd. Minst tre veckor av lottlöshet. Terese har lämnat Malmö för det stora landet i väst och jag har haft dåligt samvete för lotten ett tag. Idag var jag äntligen där och skördade lite, samlade fröer och testade min nya coola sekatör. :)

Det var väldigt lummigt på lotten och jag blundade lite för att en hel del var ogräs... Det mest spännande var den gigantiska squashen som plöstligt dök upp bland allt det gröna.




Det kommer troligtvis inte dröja lika länge tills nästa gång jag skriver. :)

söndag 13 juli 2008

En semestereftermidag på lotten

Längesedan det blev ett blogginlägg och mycket har hänt på odlingslotten. Blomstertapeten är i full blom, lejongapen är på G, potatisen har frodats under jorden och ogräset ovanpå. Det senare har dock blivit tuktat duktig det senaste, mycket pga M och hans nyvunna insikt om att inget kan stoppa honom när han har en välvässad hacka i sina händer.

Han och jag tillbringade eftermiddagen i på den lummiga lotten, några bilder på underverket kommer här:

Myrbo under en av stenplattorna.

Välrensat blomsterland.

Lejongap (tack igen mamma, de frodas och blommar i tre färger redan) och blå reablomma (T och jag var på tur i veckan för att se vad vi kunde fynda på plantskolorna).

Blomstertapeten. Här något blek men i verkligenhten väldigt vacker i lila, rosa och lite gulorange.

Ringblomma, triangle flashback tror jag den heter. Den beställde jag på nätet redan innan vi var säkra på att vi hade lotten.

Ett knippe urgallrade morötter. Observera den gula som sticker upp längre bak. Från mix-påsen. Verkar som att vi inte gallrat bort alla roliga färger ändå.

söndag 15 juni 2008

Ogräsresning, fint besök och IKEA-kombo

I ett alldeles lagom trädgårdsväder rensade vi ogräs, klippte gräs, planterade tomaterna, en buske och gjorde en Kirsteiger-inspirerad installation med hjälp av stenar, hönsnät och luktärter. Lilla Ada kom på sitt första besök och tog Lena och Malena med sig.

Terese i en paus i hennes intensiva ogräsrensning.

Ada gillar lotten?

Trevliga gäster som hade fika med sig!

Vackert eller hur? Eller som Ernst sa (i sommartorpet i SVT 26/6-04): "I naturen finns aldrig raka rader med runda stenar som det gör i många villaträdgårdar".

Vi tittade till potatisen och såg att den nog inte kommit riktigt så långt som vi önskat...

Physalis på G.

Framemot eftermiddagen tog vi en tur till IKEA, inhandlade några spaljer till de marksatta tomaterna och åt. Efter denna heldag var vi ganska matta, men kände oss som vanligt lyriska över naturens mirakel och våra kära lilla lott. Eller som Ernst så klokt har sagt: "Man känner sig som en liten planta. Man får energi av allt ljus, växer till." (Sommartorpet 26/4-02)



torsdag 29 maj 2008

40 meter slang och dess inverkan på lottbesöket

Vattning igen med den 40 meter långa slangen och vattenspridaren. Äntligen var vi på lotten tillsammans igen! I dag har vi lärt oss att jag gillar bäst att arbeta i redan vattnad jord och Terese helst i torr jord.

Vi skördade lite också, så nu har jag just ätit paj.

Ljuv flicka med ljuv skörd.

måndag 26 maj 2008

Genomblött

Alldeles för längesedan vi meddelade hur det går med lotten. Det varit grillning, kvällsmatsbesök, lite örtplantering och vattning, vattning, vatttning. Det var det igår igen, men nu med lång slang och vattenspridare. Det var väldigt effektivt och möjliggjorde andra aktiviteter såsom potatiskupning, bönplantering (tack pappa) och tomatutplacering (tack bror).

Bönor bland potatis

Två tomater på soligaste platsen - i lä

Luktärter och present från far (nedre vänstra hörnet) som jag inte riktigt vet vad det är

...och idag regnar det. :)

söndag 11 maj 2008

Första skörden

Idag gjorde vi ett kort besök för att njuta av vårt hårda arbete igår, vila lite på gräset och vattna. Vi hade tur att de snälla grannarna var där igen. Och jag fick en bonus med mig hem, en rabarb som blev två små smulpajer till mig och m.

A lott of work

Tillbaka efter sjukdom och stressiga veckor!

På årets hittils finaste dag var det dags för krafttag i lotten. Vi hade importerat arbetskraft från Borås i form av Anna som visade sig vara maskrosornas Nemesis. Hon jobbade hårt i det blivande blomsterlandet medan vi två ägnade oss åt utläggande av fiberduk, plantering i ny pallkrage, utsättning av sticklingar, gallring, lukning, gräsklippning, målning, plantering, vattning etc.

Det fina vädret och vår gemensamma entusiasm ledde till att vi tillbringade praktiskt taget hela dagen i lotten aka paradiset. Allt vårt hårda arbete visas på bilderna nedan.

Speciellt tack till:
  • Anna - för allt hårt arbete, fotograferande och sist men inte minst, Gregorius vår prynadspadda
  • Broder - för stenmjöl och småplantor
  • Mamma - för mängder av sticklingar
  • Terese föräldrar - för stolar, vinbär och rabarber
  • Niklas - för pallkragen

Arrendatorerna på plats och förväntansfulla inför dagen... Finns det någon präktigare?

Gregorius, vårt skyddshelgon och vän.