söndag 27 april 2008

A lott of sådd och sättning

Idag har många fröer kommit i jorden. Terese har återigen gått fram som en jordfräs och grävt redo för potatis, grönsaker och några sorters blommor. Vi har fyllt pallkragen med örtfröer, satt plantor från min käre far (Smulgubbar och Björnhallon) och haft fint besök i lotten.

Förberedelser för lottvistelsen. Plättar mm i väskan.

Fint besök som hade med sig finfina kanel- och vaniljbullar.

Här ska det bli sallad.

Potatislandet.

Örter på G.

Grönsaker i rader.

Rabarberplantan - på begäran.

Gräsmatte- och stövelvattning med grannarnas inkopplade slang som vi fick låna. Mycket snällt.

Nu återstår sådd av blommor, inköp av sticklingar (som ska sättas i en andra pallkrage), möbler som ska komma på plats och ytterligare rabarber och eventuellt en buske. Och lite till. :)

söndag 20 april 2008

A lott of water

Idag har vi cyklat i solen till lotten och vattnat MASSOR på gräset. Det ser väldigt bra ut än så länge. Lite nedrivande av vissna perenner gjorde vi samtidigt. Underbart med en egen trädgård. :)

lördag 19 april 2008

Gräsligt roligt...

...att vara ute i vårsolen och pussla med gräsbitar. Det var en sax, en vattenkanna och jag. Så här blev det:
Eftersom vi fick lite extra gräs av den trevlige gräsbonden så fick vi utöka gräsytan lite. Terese gav mig tillstånd via sms. Ska bli intressant om det gräset tar sig eftersom det lades idag istället för igår.

I morse när jag vakande fick jag sms från brodern om hur viktigt det är att inte så för tidigt. Sånt behöver man höra. Väldigt lugnande.

Jag träffade ännu en lottgranne idag, denne hälsade oss välkomna och erbjöd smultronplantor. Han är den andre som gör det. Verkar ta sig som ogräs i vårt område. Vi tar tacksamt emot allt.

Förresten, bära vatten är bra träning.

fredag 18 april 2008

Let the grass grown under me!

Gräset är på plats. Vattnet är påsatt vid lotten. Jag pustar ut efter trevlig roadtrip med N & J och utrullning med M i skymningen. Den här dagen berättas nog bäst i bilder:


onsdag 16 april 2008

Torkan är över

Ja, nu menar jag inte att något viktigt och världsomspännande klimatproblem är löst. Utan att tillväxten för vårt framtida gräs är tryggad. Regnet gör mig glad för det betyder att jag inte behöver förvattna. Och så har mamma och B bidragit med vattendunk och spann med lock. Så nu är det lugnt. Hoppas vi!

tisdag 15 april 2008

As good as it gets

I dag har jag förberett för gräsets ankomst - vilket ska ske under välorganiserade former på fredag. Jag trodde nog att köpa färdigrullat gräs var som att köpa smördeg på rulle ungefär. Bara att rulla ut (och bakplåtspappret får man med) lägga på fyllning och sen knåpa ihop efter bästa förmåga. Med gräset är det inte så. Förarbetet är VIKTIGT står det på alla webbplatser jag läst (och det är nog nästan alla man hittar i om man googlar "rulla ut gräs"). Ett tips för att platta till marken var att ta en pall, lägga stenar på och dra den efter sig i ett rep. Det lät enkelt och smidigt tyckte jag. Men jag hade ingen pall. Det fick bli ett litet bord som jag hittade vid en container på jobbet. Bordet vägde ca 10 kg och sen en stenplatta på det som väger lika mycket. Och sen ett lila hopprep som är det enda rep jag äger. Det gick inte så bra. Dessutom var det en av de andra lottägarna som glodde så mycket så jag kände mig mest som en cirkushäst istället för en arbetshäst. Jag gav upp efter 30 cm. Det får bli bra nu. Just det, sen är det vattenfrågan. Tre petflaskor och en mjölkdunk täcker halva ytan med vatten. Det är nämligen väldigt viktigt att man vattnar mycket annars dör gräset. Vattnet vid lotten sätts på den 1 maj. Man kan säga att jag har felplanerat lite.

Nåväl, this is as good as it gets.

söndag 13 april 2008

A lott of stuff

Idag fick vi äntligen tag på en låda att ha redskapen i! Nu kan bilen återgå till att vara bara bil istället för att vara redskapslåda också. Terese hade forskat fram lämplig och prisvärd låda på Jysk som inhandlades tillsammans med kratta, små lite uppdrivna lavendelplantor, flera fröer och fem säckar mull, gödsel och jord - vilket förkortade listan ytterligare:

1. Köpa och förgro potatis
2. Köpa redskap och låda att ha dem i
3. Kratta löv
4. Vända jord och näringsberika jorden på lämpligt sätt
5. Fastställa planeringen av odlingarna
6. Fixa gräs och plattor, pallkrage och brädor
7. Sätta potatis
8. Så fröer i rätt tid
9. Köpa plantor

Lisa var med oss och blev lite smittad av shoppingen, så hennes balkong kommer nog att se fantastisk ut framöver. Hursomhelst så blev det lite fullt i bilen:

Det här var innan fem 50 liters säckar och en kratta till.

Flickorna lägger upp säckstrategi utanför Bauhaus.

Bakom lådan och en påse gödslad och kalkad mull sitter Lisa. Tur att hon pratade ganska mycket så vi visste att hon inte blivit kvävd.

Föräldrarna bidrog med goda råd och bra besked idag. Terese fader ska undersöka om några åldrade trädgårdsmöbler finns att tillgå och jag fick goda råd från mamma om att köpa halvt uppdrivna plantor för att slippa förgroningsångesten. Tack!

Mycket gjort den här helgen, och det känns på träningsvärken.

lördag 12 april 2008

Dig in!

Gräva var temat för dagen. Terese liknade en jordfräs där hon for fram med oförminskad energi över lotten. Inför grävandet var vi på handelsträdgård i Åkarp och handlade mull, jord mm. Givetvis hade vi även bullat upp med fika. Vilket behövdes. Fyra timmar höll vi på. Men bra blev det!

Första spadtaget!

Dags för paus.

Ja, det är lerjord vi har. :)

Pallkragen klar enligt konstens alla regler (Tack för tipsen, mamma!):
1. tidningspapper
2. löv
3. jord
Första kryddörten, en persilja från Willys grönsaksdisk åkte i jorden.

Ständigt denna matchning!

Done!

Nu har vi kommit ganska långt i vår lista.

1. Köpa och förgro potatis
2. Köpa redskap och låda att ha dem i
3. Kratta löv
4. Vända jord och näringsberika jorden på lämpligt sätt
5. Fastställa planeringen av odlingarna
6. Fixa gräs och plattor, pallkrage och brädor
7. Sätta potatis
8. Så fröer i rätt tid
9. Köpa plantor

Har dock blivit lite stressad över att vi kanske borde förgro saker, lånade massa tidningar av syster J nu ikväll. Det senaste och coolaste verkar vara att odla i smala provrörsaktiga saker. Ja, kanske, kanske...

söndag 6 april 2008

Första gästen i lotten

I dag kom Lisa på besök och hjälpte till med resten av löven. Mycket fint av henne att ha gummistövlar som matchar redskapen. Fem svarta sopsäckar fulla med löv blev det. De allra sista fick hamna på komposten. Sen fick vi fika.


Punkt tre på listan avklarad - lövkrattningen är över för den här säsongen.

lördag 5 april 2008

Lotts of löv!

Krattning av löv idag. Under löven upptäckte jag bland annat:
  • en gammal handske
  • en McDonalds mugg
  • ett korvpaket (tomt)
  • grillkol
  • plastbitar
  • fragment av plastpåsar
  • två trasiga tennisbollar
  • aluminumfolie
  • växter av okänd form, kanske bara ogräs?
Komposten är full trots att jag pressat ihop den med plattor. Och ändå är det en hel del löv kvar:

Detta är några av växterna under löven. Är de ogräs?



Ser ut som jordgubbar. Det här kanske är det? Men det finns också många mindre liknande blad som borde vara någon slags ogräs. Kanske...



Dagens slutsats: Krattning är bra träning.

A lott of shopping


Fredagen började med en morgontur till Genarps lådfabrik för att köpa en pallkrage till vår örtträdgårsdel av lotten. Med tre halvpallar i bilen började det bli lite trångt.

T och jag tog en ledig eftermiddag och ägnade den åt shopping för lotten. Nu har vi de flesta redskap vi behöver. Dock funderar vi på en kultivator, en låda för våra redskap (finns bara dyra dynboxar) och gamla trädgårdsmöbler i plats. Vi införskaffade också tio begagnade betongplattor (vi tänkte först 20 men de måsta vägt 10 kg st...). T kom på det eminenta förslaget att vi kunde dela dem. Frågan är hur man gör det på bästa sätt.

Nästa steg i lotten är krattning av löv. Nu har vi en kompost att lägga dem i också.


PS. Vi har haft lite problem med möjligheten att lämna kommentarer men nu ska det vara fixat.